A Google büntetések elkerülése

Google büntetések kivédése

“Ismétlés a tudás atyja.” – szól a mondás. A következő pontok valamennyi olvasó számára bár már jól ismert módszerek lehetnek, úgy gondoltuk nekik sem árthat a legfontosabb lépéseket átolvasni.

Nézzük hát melyik 7 lépés betartása javasolt a kiváló keresőoptimalizálás eléréséhez

1: Felejtsd el a link vásárlást!

Számtalan oldal található a neten, ahol hamis backlinkeket lehet vásárolni. A backlinkek olyan hivatkozások, amelyek egy külső oldalról a mi oldalunkra mutatnak. Minél több különböző oldalról mutat a mi oldalunkra egy átirányító link, annál jobban felfigyel ránk a Google és ez jót tesz keresőoptimalizálási szempontból. Vannak azonban olyan “gyűjtő” oldalak vagy blog hálózatok is, ahol linkeket lehet vásárolni. Ezek a blog hálózatok olyan blogok sorozata, melyek elsőre úgy tűnnek hasznos tartalmakat nyújtanak, de igazából csak azért léteznek, hogy vásárlóiknak backlinkek garmadával szolgáljanak.

Miért olyan veszélyes ez? Egy időben ez a módszer valóban látványos előrelépést eredményezett a találati listán. Akár pár hét leforgása alatt a Google Top 10-be vagy feljebb lehet jutni. A Google-nél arra törekednek, hogy a felhasználónak a böngészés a lehető legjobb élményt nyújtsa, a kereséseinek a legrelevánsabb találatot kínálja, ezért eléggé elővigyázatosak azokkal a backlinkeket árusító oldalakkal, ahol ilyen gátlástalan módon próbálják a felhasználókat elterelni. Biztosra vehető, hogy a mamutvállalat lépéseket fog tenni, hogy megállapítsa ezeket a típusú oldalakat és kiszorítsa őket a találati listáról.

Ha hamis backlinkekkel szeretnéd a weboldalad a Google keresési listáján előrébb juttatni, szinte kivétel nélkül csak súlyos károkat okozol vele honlapodnak. A korszerű keresési algoritmusok már vizsgálják és felismerik az ilyen próbálkozásokat, és ennek eredményéül a találati listán drasztikusan hátra kerülhetünk.

Kizárólag olyan ránk mutató linkeket szerezzünk, amelyek megbízható oldalaktól származnak és témába vágóak, vagy legalábbis a szövegkörnyezet utal rá, hogy miért vagyunk odalinkelve.

2: Ne zsúfold túl a kulcsszavakat!

Egy másik jellemző hiba, ha úgy gondolod, akkor jutsz feljebb a találati listán, ha annyiszor helyezed a tartalomba a kulcsszavakat amennyiszer csak lehet. Sajnos a Google felismerte ezt a trükköt évekkel ezelőtt. Ennél fogva érdemes odafigyelni az úgynevezett “kulcsszó sűrűségre”, mert csak felhívod a Google figyelmét magadra és meg fogja állapítani, hogy manipulálni próbálod a keresőmotor algoritmusát, és ez büntetéssel jár.

Mi egyedi tapadós zoknikat forgalmazunk. A mi egyedi tapadós zoknink kézzel készül. Ha úgy gondolja vásárolna egy egyedi tapadós zoknit, kérjük lépjen kapcsolatba az egyedi tapadós zoknit készítő szakembereinkkel az egyedi.tapados.zokni@zoknigyar.hu címen.

De akkor mi az optimális kulcsszó sűrűség, amivel biztosak lehetünk abban, hogy a Google indexeli a tartalmat, és ne büntessen érte? Erre nincs 100%-osan jó válasz. A legjobb úgy halmozni a kulcsszavakat a szövegben, hogy az még természetesnek hasson, kényelmes legyen olvasni és ne legyen zavaró a szóismétlés az olvasónak sem. Néhány szakértő 5-10% közé teszi a kulcsszó sűrűséget egy adott tartalomban.

3: Ellenőrizd a backlink-eket és szortírozd a rosszakat:

Ahhoz, hogy további büntetéseket kerülj el, rendszeresen ellenőrizned kell a backlinkeket, hogy meggyőződhess arról, biztosan nem kerültek-e fel azóta a Google “fekete listájára”. Sajnos létezik olyan piaci versenytárs, aki képes a te oldaladra mutató linkeket elhelyezni. Céljuk, hogy az oldalad lekerüljön a találati listáról, így eggyel kevesebb versenytárs legyen akivel versenyezniük kell a magasabb pozícióért.

Backlinkek tesztelésére érdemes a Google Search Consolját (régen google webmesterek), vagy a magyar Seoceros és egyéb link elemző/ellenőrző oldalakat felkeresni. Ha ezekben találsz olyan visszamutató linkeket, amikben nem bízol, vagy nem te helyezted el a külső oldalra, kitörölheted és kizárhatod azokat. Ez kicsit olyan, mintha te készítenél egy “nofollow” linket.

Segítség: Link visszautasítás

4: Ne próbáld ki a “linkcsere” stratégiát!

Talán az vagy, aki erősen hisz a karmában, különösen ha bizniszről van szó. Meg vagy győződve, ha valaki szívességet tesz neked, akkor neked hasonló szívességet kell visszanyújtanod.

Hogy az alapelvet továbbvigyük, úgy gondolod jót teszel a keresőoptimalizálásnak azzal, ha nyújtasz egy vissza linket a barátod honlapjára, és a barátod linkel a te honlapodra. Jó ötletnek hangzik és nagyszerűen vissza adja az adok – kapok érzést,  igaz?

Sajnos hiába, ugyanis a Google bünteti azokat az oldalakat, akik részt vesznek ilyen típusú link cserében.

5: Ne adj el linkeket:

Tegyük fel, hogy nagyszerű munkát végeztél az oldalad rangsorolásával, majd hirtelen megkereséseket kapsz emberektől, akik szívesen fizetnének ha elhelyezel pár linket az oldaladon.

Te sokat dolgoztál, hogy megfelelő pozícióba juttasd az oldaladat a Google-on. Az utolsó dolog, amit akarsz a sok munka után a SEO-ban, az hogy lehúzzanak, mert a google hirtelen link farm-nak tekinti az oldalad. Ha ez megtörténik büntetést kapsz és minden erőfeszítésed kárba vész.

Arról nem is beszélve, hogy lesz néhány mérges ügyfeled akik a pénzüket akarják vissza, hisz már értéktelen az oldalad.

6: Reszponzív legyen a weboldal (vagy legalább mobilra is kész)

Az oldal legyen más eszközökre is optimalizált az asztali gépeken kívül, mivel így nyújthat felhasználóbarát tartalmat minden embernek, bármilyen eszközön is böngészi az oldalad. Ha nem reszponzív az oldalad, limitált az elérhetőséged úgymond, mert a mobil látogatóknak problémát okoz a használata.

7: Ne használj másolt tartalmat!

Ha keresel valamit, amivel kitöltheted az oldalad üres részeit, de nincs időd magadtól írni valamit, úgy gondolod jó ötlet, ha ellopod valaki másét, és csak postolod az oldaladon. Azontúl, hogy ez totálisan etikátlan, valószínűleg a szerzői jogokat is sérted, és sértheted a helyezésedet a google találati listáin is.

Google azzal dicsekszik, hogy csak egyedi tartalmat nyújt a találati listáin, így ha a te tartalmad más tartalmának másolataként van feljegyezve akkor ez valószínűleg egyáltalán nem fog megjelenni.

 

Összefoglalva:

Keményen dolgozol, hogy felépíts egy brandet online. A legutolsó dolog amire szükséged van, hogy az organikus kereséseid csökkenjenek, mert a Google úgy tart téged számon, hogy megszegted az alapvető SEO szabályokat. Megéri tisztán játszani, hiszen kifizetődő lesz és sokkal több bevételt generálhat egy jól megtervezett és keresőoptimalizált oldal, mint egy csalásokra és kiskapukra utazó másik oldal.